Resurse educaționale deschise

Au fost selectate o serie de resurse care să constituie suport, dar și reper pentru cadrele didactice în activitatea la clasă. Aceste resurse au fost realizate urmărind competențele descrise de programele școlare în vigoare.

Punem la dispoziție link-uri către toate bibliotecile de resurse ale Inspectoratelor școlare.În această secțiune sunt reunite o serie de resurse realizate în cadrul fostului Institutului de Științe ale Educației (]n prezent Unitatea de cercetare în educație), în parteneriat cu alte instituții sau de către alte instituții partenere.

Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București, a realizat ghiduri care prezintă recomandări și soluții privind utilizarea și integrarea TIC în educație, precum și adaptarea la perioada de suspendare a cursurilor.

În această secțiune se găsește o selecție de resurse care au fost realizate de cursanții și formatorii implicați în proiectul CRED.

În această secțiune sunt selectate resurse primite de la profesori și colaboratori ai școlii din toată țara.


În această secțiune se găsesc resurse realizate cu scopul de a oferi sprijin elevilor pe perioada suspendării cursurilor față în față.

Modele de organizare ale resurselor de la Inspectoratele Școlare Județene și de la Casele Corpului Didactic

În setul de resurse puse la dispoziție de ISJ Vaslui, sub forma unui Campus Virtual, identificăm atât resurse sprijin pentru profesori, în vederea derulării la clasă a activităților didactice , cât și resurse realizate în diverse proiecte care s-au concretizat în realizarea unor reviste, spre exemplu.

Resursele educaționale deschise elaborate de către ISJ Brașov sunt prezentate sub forma unor materiale video de pe canalul Youtube: Școala și comunitatea, interesante și plăcute pentru elevi.

Un alt set de resurse se găsește pe pagina de RED a institutției


Resursele identificate în judetul CLUJ se gasesc pe site-ul Casei Corpului Didactic și sunt prezentate sunt sub forma fișelor de lucru și a unor prezentări pe canalul Youtube pentru elevii din învățământul primar și gimnazial.

Setul de resurse realizat de ISJ Tulcea, disponibil pe Youtube abordează teme diverse alocate disciplinelor din învățământul primar, gimnazial și respectiv liceal.

De asemenea pe canalul Youtube al CCD Tulcea, Acced, sunt încărcate resurse pe teme, discipline și clase, precum și teme interdisciplinare

Resursele realizate de ISJ Timiș sunt încărcate pe canalul de Youtube al ISJ, în format video și se adresează învățământului gimnazial și liceal. Resursele pot fi parcurse de elevi atât la clasă alături de profesor cât și individual.

Resursele puse la dispoziție de ISJ Satu Mare sunt: caiete auxiliare pentru învățământul primar, caiete auxiliare la limba și literatura română pentru clasele V-XII și teme predate în tabăra de matematică Lions Someș


Resursele elaborate de ISJ Hunedoara sunt sub forma ppt.-uri și canal youtube. Ele se adresează elevilor din învățământul gimnazial și primar într-o manieră atrăgătoare.

Resursele elaborate de către ISJ Galați sunt plăcute și ușoare de înțeles, împărțite în două categorii, pentru copii și pentru cadre didactice, facilitând astfel cunoașterea în funcție de vârstă și nevoile de învățare ale acestora. În plus, ISJ Galați , în cadrul unui proiect european a construit un canal Youtube : E-Galați la Orizont cu materiale educaționale pentru ciclurile preșcolar, primar, și gimnazial

ISJ Dâmbovița ne propune un set de resurse educaționale deschise foarte atrăgătoare și interactive pentru elevii din învățământul primar.

Resursele elaborate de către ISJ Sibiu sunt prezentate sub forma unor fișe de lucru, teste sau povești pentru elevi într-o formă plăcută și ușoară pentru orice vârstă. De asemenea, aceste resurse sunt adaptate nevoilor de dezvoltare ale elevilor atât pentru cei din clasele primare, cât și pentru cei din clasele gimnaziale

Biblioteca de resurse publicate de ISJ Suceava se adresează învățământului preșcolar, primar, gimnazial și liceal. Cele mai multe resurse publicate sunt dedicate învățământului preșcolar.

Resursele elaborate de către ISJ Brăila sunt variate, de la fișe de lucru, teste de evaluare sau simple proiecte didactice, până la modele de planificare a programului pentru săptămâna ”Școala Altfel”


Colecție de resurse, dedicate preponderent cadrelor didactice, realizate în limba engleză în cadrul unor instituții internaționale.


*Sursă foto: https://pixabay.com/ro/